Rețeta perfectă de pui la cuptor
Chiar dacă fiecare preferă o altă parte a puiului, cu toții iubesc puiul la cuptor, care s-a transformat, treptat, dintr-o mâncare de sărbătoare într-una de zi cu zi.
1 pui grill, 1 legătură cimbru, 1 lămâie, 1 căpățână usturoi, 1 ceapă galbenă mare, 1 bulb de fenicul, 2 linguri unt, 4 morcovi, ulei de măsline, sare, piper
1. Se preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius, timp în care se îndepărtează măruntaiele puiului apoi se spală pe dinăuntru și pe dinafară, când se îndepărtrează orice depuneri de grăsime sau pene rămase.
2. Se freacă cu sare și piper interiorul puiului apoi se umple cu cimbru, lămâia tăiată pe jumătate și tot usturoiul curățat și tăiat în jumătăți.
3. Se topește untul și se freacă exteriorul puiului cu acesta, apoi se mai presară puțină sare și piper.
4. Se leagă picioarele puiului și aripile sub trunchiul acestuia, apoi se pun într-o tavă întinsă ceapa tocată mare, morcovii curățați și tăiați în bucăți mai mici, feniculul fără frunze și tăiat în șase părți aproximativ egale, care se stropesc cu ulei de măsline, sare, piper și cimbru.
5. Se plasează puiul peste legumele asezonate și se dă tava la cuptor timp de o oră și jumătate sau până când curge zeamă curată când tai cu un cuțit între copan și aripă.
6. Se îndepărtează puiul și legumele din tava inițială și se acoperă cu folie de aluminiu timp de 20 de minute.