Risotto cu vin roșu și mazăre
Un altfel de pilaf, mai gustos și mai cremos.
1/4 cană pătrunjel, 1/3 cană mazăre congelată, 1/2 cană parmesan ras, 1/2 cană vin roșu sec, 1 ceapă, 1 cană orez alb mediu, 2 căței usturoi, 3 linguri unt nesărat, 3 căni și 1/2 supă de pui, sare, piper
1. Se fierbe supa pe foc mediu apoi se acoperă și se păstrează pe foc mic.
2. Se topește untul într-o tigaie, pe foc mediu, și se adaugă ceapa tocată mărunt, care se sotează timp de aproximativ 8 minute, până devine translucidă, apoi se adaugă usturoiul pisat pentru încă 30 de secunde.
3. Se adaugă orezul și se gătește 2 minute, apoi se pune vinul și se amestecă în continuu aproximativ 1 minut, până se absoarbe complet.
4. Se adaugă 3/4 din supă și se lasă la fiert pe foc mediu până ce tot lichidul este absorbit, amestecând continuu, adică aproximativ 6 minute, se mai adaugă treptat, de două ori, încă 3/4 din supa rămasă, cel mult 12 minute.
5. Supa rămasă se aduce la stadiu de fierbere, apoi se acoperă și se lasă pe foc micși încă 3/4 din supa fierbinte se adaugă în orezul aproape făcut și se lasă pe foc mediu până când orezul este gătit complet, adică aproximativ 3 minute.
6. Se adaugă restul de supă rămasă și se amestecă până când orezul devine cremos, dar nu mai mult de 5 minute, după care se adaugă mazărea și se pune pătrunjelul tocat.
7. Se pun în orez 1/2 cană parmesan ras, sare și piper, iar cu restul de parmesan se garnisesc farfuriile.