Cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, care a fost sărbătorită pe 20 noiembrie, Salvaţi Copiii lansează o amplă campanie de promovare a liniei telefonice Help-Line - 0800.070.040 şi a platformei www.copiisinguriacasa.ro.
Aceasta este dedicată părinţilor şi copiilor afectaţi de migraţia economică, persoanelor în grija cărora rămân copiii, dar şi specialiştilor din domeniul protecţiei copilului şi educaţiei sau altor persoane interesate, se arată într-un comunicat remis Feminis.ro.
Cele două instrumente (telefon şi platformă online), unice în România, au fost lansate la finalul lunii octombrie în cadrul unui eveniment organizat de Salvaţi Copiii cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale.
Linia telefonică Help Line 0800.070.040 este un număr oferit de Digi, apelabil gratuit pe teritoriul României, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă. De luni până vineri, în intervalul orar 9:30-17:30, un psiholog şi un consilier juridic oferă consiliere pe teme psiho-sociale şi juridice persoanelor interesate.
Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinţilor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiştilor din domeniu, dar şi copiilor, precum şi o secţiune prin care se pot adresa întrebări specialiştilor Salvaţi Copiii, care vor oferi în timp util răspunsuri prin e-mail.
"La 25 de ani de la ratificarea de către România a Convenţiei ONU, una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm, atunci când vine vorba despre respectarea drepturilor copiilor, este migraţia economică a părinţilor. Acest aspect al vieţii cotidiene a devenit foarte comun şi nu este privit cu importanţa cuvenită - nici de către autorităţile locale, nici de către părinţi. Cu toate acestea, el are asupra copiilor o serie de efecte negative – atât de ordin emoţional, social sau educaţional cât şi de ordin juridic. Prin campania pe care o lansăm ne dorim să contribuim la conştientizarea tuturor părţilor implicate asupra acestei situaţii.", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Pe lângă campania naţională de informare, vor fi lansate şi campanii locale care au ca principal obiectiv informarea părinţilor care au plecat (prin intermediul rudelor care îngrijesc copiii) sau urmează să plece la muncă în străinătate cu privire la cele două instrumente nou lansate, dar şi cu privire la obligaţiile care le revin atunci când părăsesc ţara, în vederea desemnării unui reprezentant legal al copilului, şi la riscurile pe care le implică pentru copii plecarea lor la muncă în străinătate.
Iniţiativa include organizarea de caravane, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, la care vor participa specialiştii Salvaţi Copiii şi care vor fi sprijinite de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Vor fi organizate întâlniri cu părinţii şi persoanele în grija cărora au rămas copiii, dar şi întâlniri şi evenimente cu reprezentanţii serviciilor publice de asistenţă socială, ai şcolilor şi ai altor instituţii relevante, în perioada noiembrie 2015 - mai 2017.
Caravanele locale vor viza Capitala, precum şi judeţele Argeş, Braşov, Dolj, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Caraş-Severin, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Timiş, Mureş. În restul judeţelor ţării, cu sprijinul DGASPC-urilor sau al altor instituţii judeţene, se vor desfăşura campanii de informare. Prin toate activităţile din cadrul campaniei se preconizează atingerea unui grup ţintă de cel puţin 1,2 milioane de persoane în perioada 29 octombrie- 17 noiembrie 2015.