Cămările ticsite cu siropuri şi gemuri, rafturile pline de bulioane şi garniţele pline de cărnuri puse la unsoare ţineau locul supermarket-urilor de astăzi. În lipsa cuptoarelor cu microunde, a produselor semipreparate sau comenzilor acasă, universul gospodinelor se învârtea în jurul "cuisine parfaite", aşa cum le plăcea lor să se laude musafirilor strânşi la masa din salon.
Niciunei dudui cu ştaif nu îi lipsea din bibliotecă volumul "Buna Menajeră - Carte de bucate, practică", scris de doamna Ecaterina Colonel Steriad, BIBLIA oricărei gospodine care se respectă. Veche de mai bine de 100 de ani, cartea de bucate a ajuns în redacţia feminis.ro, iar redactorii noştri au spicuit pentru dumneavostră o serie de reţete delicioase, ca la bunica acasă.
Descoperă o reţetă deosebită de acum 100 de ani, pentru a prepara cozonaci fără lapte.
"Se iau 600 gr., făină, 150 gr., unt topit şi 150 gr., unt proaspăt. Se freacă cu untul acela proaspăt 10 gălbenuşuri de ou, unul după altul punând tot câte un ou şi două linguri de făină. Se mai pun şi 60 gr., migdale pisate, 120 gr., de zahăr, coaja dela o lămâie, o lingură şi jumătate drojdie de bere şi puţină sare, şi se freacă încă o jumătate de oră; se mai pune un păhăruţ de rom, şi se frământă bine. Se pune apoi în forme pe jumătate, formele fiind unse bine cu unt şi presărate cu posmag (pesmete) şi se lasă până ce se umplu formele, se unge aluatul cu puţin ou deaspura; se pun în cuptor şi se lasă trei sferturi de oră necăutate; de se vor rumeni prea tare, se pune pe deasupra hârtie umedă, lăsându-se încă un sfert de oră şi mai bine la cuptor."