Skordalia - Pastă grecească de cartofi cu usturoi şi migdale
Ţi-e poftă de o gustare uşor de preparat? Încearcă o reţetă grecească delicioasă pe bază de cartofi, usturoi şi migdale.
450 gr. cartofi tăiaţi cubuleţe, 85 gr. migdale crude decojite, 4-6 căţei de usturoi, după gust, 90 ml oţet din vin alb şi/sau zeama de la 2 lămâi, 180 ml ulei de măsline, pătrunjel tocat, pentru decor
1. Clăteşte cartofii într-o sită, cu apă rece, până când apa scursă este clară. Aşază-i într-o tigaie încăpătoare, cu apă suficientă cât să îi acopere. Adu apa la temperatura de fierbere şi apoi lasă cartofii pe foc până trec testul scobitorii, timp de 10-15 minute. Scurge apoi cartofii şi şi clăteşte-i cu apă rece timp de 30 de secunde.
2. Într-un blender amestecă migdalele, usturoiul, 2 linguri de apă şi combinaţia de oţet şi zeamă de lămâie, până când obţii o pastă omogenă. Adaugă sare după gust.
3. Întinde cartofii pe o hârtie de copt, în strat aerisit şi dă-i la cuptor până se evaporă apa în exces, iar suprafaţa cubuleţelor este uscată, timp de aproximativ 6 minute.
4. Pasează cartofii într-un bol încăpător, amestecă-i cu uleiul de măsline şi pasta de migdale şi usturoi. Dacă nu obţii consistenţa omogenă, mai adaugă câte o lingură de apă rece, amestecând zdravăn, ca la maioneză.
Serveşte pasta imediat, presărată cu usturoi, alături de lipie caldă sau tipul de pâine preferat sau dă-o la frigider, întrucât poate fi consumată şi rece.