Somon crocant cu cartofi noi și sparanghel verde
Ingredientele principale din această rețetă sunt repede gata de consumat, iar aromele lor se combină perfect, așa că profită din plin de această cină sănătoasă, deoarece nu te vei mai sătura de ea prea curând.
125 g iaurt grecesc slab, 1/2 avocado, zeama de la 1 lămâie, 4 linguri ulei de măsline extra virgin, 1 cățel de usturoi, 1 lingură ceapă fin tocată, 1 lingură capere, sare, piper, 500 g cartofi noi, 1 legătură sparanghel, 500 file de somon, 4 sferturi lămâie
1. Se amestecă până la omogenizare, într-un blender, iaurtul cu jumătatea de avocado, zeama de lămâie, 1 lingură ulei de măsline și usturoiul pisat, apoi se transferă într-un bol unde se asezonează cu sare și piper, după care se amestecă ușor cu caperele și ceapa.
2. Se încălzesc 2 linguri ulei de măsline într-o tigaie mare, pe foc mediu, și se adaugă cu coaja în sus jumătățile sau sferturile de cartofi spălați bine, care se lasă la prăjit timp de 8 minute, până capătă o culoare aurie, după care se amestecă și se întorc cartofii, poziție în care se mai lasă încă 3 minute, înainte de a-i asezona cu sare și piper și a-i transfera pe farfurii.
3. Se pune sparanghelul în tigaie și se lasă 3 minute, apoi se transferă pe farfuriile cu cartofii.
4. Se tamponează somonul cu un prosop de hârtie și se asezonează cu sare și piper pe toate părțile, după care se pune cu pielea în jos în tigaia de pe foc, unde se adaugă și cealaltă lingură de ulei și se prăjește până când pielea devine crocantă, iar carnea este pe jumătate făcută, adică aproximativ 5 minute.
5. Se întoarce somonul pe partea cealaltă și se gătește după preferințe, în funcție și de grosimea bucății, apoi se transferă pe farfurii și se servește alături de sosul obținut în blender și câte un sfert de lămâie.