Somon la grătar cu sos dulce-acrișor
Acest preparat se potriveşte foarte bine cu un pahar de vin roze.
2 linguri sos picant, 1 linguriță zahăr brun, 1 linguriță paprika afumată, 1/4 linguriță piper cayenne, 2 linguri maioneză light, 1 lingură arpagic, 8 bucăți mici de țelină, 1/2 ceapă roșie mică, 4 fileuri de somon a câte 200 g, sare, piper proaspăt măcinat, ulei
1. Se încinge o tigaie grill pe foc mediu spre mare și se amestecă sosul picant cu zahărul brun, paprika și piperul cayenne, apoi se ia 1 lingură din acest amestec și se bate într-un bol mai mare cu maioneza, arpagicul tăiat mărunt, ceapa roșie tocată fin și țelina tăiată wedges, iar restul se lasă un pic deoparte.
2. Se presară somonul pe toate părțile cu sare și piper, apoi se unge tigaia cu ulei și se așează bucățile de file în ea, cu pielea în sus, unde se lasă până când apar dungi distinctive și se poate desprinde ușor, adică în jur de 2-3 minute.
3. Se întoarce peștele pe partea cealaltă și se unge cu primul sos dat deoparte, apoi se lasă în continuare la gătit și se mai unge din când în când cu sos, până când capătă o ușoară glazură și se pătrunde bine, adică încă 13 până la 15 minute.
4. Se transferă bucățile de somon pe câte o farfurie și se servesc cu sosul de țelină alături.