Spaghete cu pui picant
Clasicele spaghete şi-au găsit naşul. O reţetă care durează mai mult, dar iese mult mai gustoasă, încât nici italienii nu au ce să mai comenteze.
1 lingură ulei de măsline, 1 ardei gras verde, 1 lingură busuioc proaspăt, 2 linguri făină, 2 cârnaţi picanţi, 3/4 cană parmesan ras, 4 roşii uscate, 6 pulpe dezosate de pui, 300 g ciuperci, 500 g spaghete, sare, piper negru măcinat, apă
1. Se tapetează o tavă cu folie de aluminiu, timp în care se rumeneşte puiul într-o cratiţă şi se asezonează cu sare şi piper după gust, apoi se acoperă cu apă şi se lasă pe foc până începe să fiarbă, după care se dă focul mic şi se mai lasă pe foc timp de aproximativ 45 de minute, amestecând din când în când, dar permiţând puiului să se gătească bine.
2. Se îndepărtează puiul şi se lasă la răcit apoi se taie fâşii şi se înlătură eventualele oase rămase şi pieliţa. Se păstrează apa pentru a pregăti în ea spaghetele.
3. Se pun cârnaţii la prăjit cu uleiul de măsline, pe foc mediu, într-o tigaie antiaderentă, apoi se taie treptat în felii mici şi se mai lasă până când carnea nu mai este roz, adică în jur de 5-6 minute, după care se scot pe un prosop de hârtie, care să absoarbă surplusul de grăsime.
4. Se adaugă în tigaia cârnaţilor ciupercile spălate şi feliate subţire, iar când acestea îşi lasă zeamă se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe mici şi roşiile tăiate pe jumătate apoi se mai lasă pe foc până când se moaie toate ingredientele, adică între 5-7 minute.
5. Se pune sosul obţinut peste cârnaţi şi se lasă deoparte, dar se lasă cât mai mult ulei în tigaie.
6. Se readuce la punctul de fierbere zeama de pui şi se adugă spaghetele rupte pe jumătate, după care se lasă să fiarbă conform instrucţiunilor de pe pachet şi la final se scurge apa, dar se mai păstrează o cană şi jumătate de zeamă.
7. Dacă în tigaie au rămas mai puţin de 2 linguri de ulei, se adaugă suplimentar şi se pune făina, amestecând în continuu timp de un minut, la foc mediu, pentru a nu se face cocoloaşe, apoi se adugă zeama de la spaghete. Dacă după 5 minute sosul este prea gros, atunci se mai adaugă zeamă sau apă.
8. Se stinge focul şi se adaugă frunzele de busuioc mărunţite şi jumătate de cană de parmesan apoi se aranjează de sare şi piper, după care se adaugă în acest mix puiul ciopârţit, cârnaţii feliaţi şi sosul cu legume. La final se amestecă totul cu spaghetele.
9. Se întind spaghetele amestecate cu sosurile în tava tapetată cu folie de aluminiu şi se pune deasupra parmesanul rămas. Se acoperă cu folie de aluminiu şi fie se bagă imediat, pentru 25 de minute, la cuptorul preîncălzit la 190 grade Celsius şi încă 20 de minute fără folie deasupra. Fie se poate lăsa complet la răcit apoi se bagă la congelator.