Spaghete cu sos pesto din kale și fistic
Altfel de spaghete, mai puțin calorice și mai speciale.
1 legătură mare de salată kale, 300 g spaghete din făină integrală, 2 linguri fistic sărat, 1 cățel usturoi, 1 cană pătrunjel proaspăt, 1/4 cană ulei de măsline extra virgin, 1 linguri parmezan ras, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 lămâie, piper negru proaspăt măcinat
1. Se fierbe o oală mare cu apă sărată și într-un castron mare se pune apă cu gheață, se curăță salata și se toacă mărunt pătrunjelul, apoi se curăță usturoiul și se spală lămâia.
2. Se pune salata în oala cu apă fierbinte și după două minute se transferă în castronul cu gheață, iar când se răcește se scurge cât se poate de mult de apă și se toacă mărunt.
3. Se adaugă spaghetele în apa fierbinte și se prepară conform instrucțiunilor de pe pachet, apoi se păstrează 1/2 cană din apă și restul se scurge.
4. În timp ce se fac pastele, se pun fisticul și usturoiul într-un robot de bucătărie, se amestecă până se macină bine, apoi se adaugă salata, pătrunjelul și uleiul.
5. După ce s-a creat o pastă omogenă se adaugă parmezanul, zeama de lămâie, sare și piper și se mai mixează puțin, doar cât să se combine aromele.
6. Se pune sosul obținut peste pastele fierte și eventual se mai adaugă câteva linguri din apa păstrată, dacă acestea par prea uscate, se asezonează cu sare și piper, apoi se servesc cu sferturi de lămâie alături.