Gail Whiteman, directorul „Pentland Centre for Sustainability” din cadrul „Lancaster University” a declarat că „ceea ce este de fapt în joc e viitorul omenirii”. Zona arctică este foarte importantă pentru sistemul climatic global și conform datelor științifice, în ultimii 50 de ani s-au topit peste 50% dintre ghețaruri.
Efectul Albedo
În timp, privită din spațiu, zona arctică s-a transformat din albă în bleu, ceea ce înseamnă că razele solare nu mai sunt respinse în aceeași măsură și trimise înapoi în atmosferă ci sunt absorbite de către Pământ. Din 1970 încoace, Oceanul Arctic a devenit de un albastru mai închis și s-a pierdut 75% din volumul de gheață.
Permafrost și metan
Se poate vedea acum faptul că permafrostul de dezgheață și eliberează metan, care este un gaz concentrat, cu efect de seră, și dacă ar fi să dispară toți ghețarii, ar fi ca și când s-ar elibera în atmosferă o cantitate de CO2 egală cu toate emisiliile din Uniunea Europeană.
Schimbări climatice
Se poate observa cum problemele din zona arctică afectează vremea din toată lumea și chiar dacă și acolo există incendii, precum cele din Siberia și Sonoma, cele mai periculoase schimbări climatice se produc de exemplu în Australia, tocmai din cauza Efectului Albedo, care cauzează și apariția uraganelor, ce iau naștere din vortexul polar, care coboară spre Europa și America de Nord.
Nivelul apelor
În plus, se poate observa cum topirea ghețarilor face ca nivelul mărilor să crească vertiginos și o încălzire a apei cu numai 2 grade va face ca pe viitor orașe precum Tokyo și New York să fie acoperite de apă.
Specialiștii explică ce înseamnă de fapt topirea ghețarilor
Majoritatea oamenilor se întristează când văd filmări cu câte un urs polar izolat pe o bucată mică de gheață, dar puțini sunt cei care conștientizează ce înseamnă mai exact topirea ghețarilor pentru omenire.