Bătrânii au deja sistemul imunitar slăbit și sunt mai sensibili la schimbări în ceea ce privește toxicitatea sau virusurile și bacteriile, însă mediul înconjurător este afectat și influențează fiecare individ în parte, indiferent de vârstă, statut social, ocupație, stil de viață sau locul în care trăiește. Cele mai frecvente boli cauzate de schimbările climatice sunt diabetul, atrofierea mușchilor și a oaselor, disfuncții mentale, probleme de comunicare, dificultăți de auz și vorbit, dar și îngreunarea mersului și a urcatului scărilor.
1. Căldura extremă
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul reacționează altfel la diferențele de temperatură, iar persoanele trecute de o anumită vârstă sunt cele mai predispuse la hipotermie, care la rândul ei provoacă atacuri cerebrale, crampe musculare, extenuare, colesterol mărit, tensiune mare, umflarea gleznelor și a picioarelor. În cazul bătrânilor, valurile de căldură sunt foarte periculoase, deoarece ei sunt oricum mai puțin mobili și în multe cazuri nu se pot duce singuri undeva la umbră, în plus, izolarea socială îi face să nu poată cere ajutorul la timp.
2. Calitatea slabă a aerului
În ultimele luni, au putut fi observate mai multe incendii spontane de vegetație, peste tot în lume, iar acestea poluează aerul, fapt ce agravează problemele respiratorii deja existente. Acest lucru sporește și riscurile unui atac de cord, mai ales în rândul celor diabetici și a celor ce suferă de obezitate.
3. Frecvența dezastrelor naturale
Pe măsură ce se întâmplă diverse schimbări climatice, apar mai multe alunecări de teren, incendii, inundații, uragane și tsunamiuri, iar în cazul unei evacuări de urgență, bătrânii suferă cel mai mult, atât din punct de vedere fizic, pentru că nu se pot mișca la fel de sprinten, cât și din punct de vedere mental, deoarece sunt forțați să se rupă de casele lor. De asemenea, evenimentele extreme pot produce daune și în rețeaua locală de curent, ceea ce duce la defectarea echipamentelor medicale și izolarea pacienților ce au nevoie de diverse tratamente cronice sau mijloace de transport.
4. Contaminarea apei
Apa potabilă contaminată produce boli gastrointestinale ce la persoanele de vârsta a treia pot fi chiar mortale.
5. Boli răspândite de țânțari și căpușe
Schimbările climatice duc la răspândirea ariei de navigație a țânțarilor și a căpușelor și prezența acestora în mai multe sezoane decât înainte, ceea ce înseamnă riscuri crescute de a ifi înțepată de unul purtător de diverși viruși și contactarea bolii Lyme.
Cum poți ajuta
În propria ta familie și în comunitatea din care faci parte poți milita pentru conștientizarea pericolelor și ajutor medical gratuit. Asigură-te că cei în vârstă sunt bine informați și ocolesc pe cât posibilul pericolele, iar tu informează-te despre istoricul medical al membrilor familiei, ca să știi la ce te poți aștepta.
Vezi cum influențează schimbările climatice viața persoanelor de vârsta a treia
Schimbările climatice au devenit o problemă globală, deoarece sunt provocate de activități umane precum arderea combustibilului fosil, a gazului, exploatarea cărbunelui, toate ducând la sporirea efectului de seră. Acest lucru influențează alimentele pe care le consumăm, aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem și are un impact asupra fiecărui individ în parte, producând efecte vizibile mai ales la persoanele în vârstă.