Supă cremă de roşii cu crutoane din parmezan
Pe o vreme capricioasă merge de minune o supă cremă de legume şi savurată cu câteva crutoane făcute în casă este chiar foarte săţioasă.
1/2 linguriţă piper negru măcinat, 1/2 baghetă albă, 1/2 ceaşcă parmezan ras, 1/2 linguriţă sare, 1/2 ceaşcă smântână pentru gătit, 1 cană apă, 1 lingură unt, 2 linguri ulei de măsline, 1 căţel de usturoi, 1 ceapă medie, 2 linguri pastă de tomate, 2 linguri pătrunjel, 2 linguri busuioc proaspăt, 3 morcovi mari, 3 conserve de roşii decojite, 4 ceşti supă de pui
1. Se încălzesc la foc mediu untul şi o lingură din uleiul de măsline, într-o oală mare în care se adaugă morocovii curăţaţi şi tăiaţi felii subţiri sau pătrăţele mici.
2. Se adaugă usturoiul dat prin răzătoare fină şi se amestecă continuu timp de 5 minute, apoi se mai adaugă pasta de tomate şi se amestecă încă 2-3 minute.
3. Se amestecă sosul obţinut cu conservele de roşii decojite, supa de pui, pătrunjelul tăiat fâşii subţiri şi apa până se aduce la punctul de fierbere. După care se dă focul mai încet, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă timp de 15 minute.
4. Se pasează toată supa cu un mixer de mână sau se trece prin blender, timp în care se adaugă smântâna, bucuiocul, sarea şi piperul şi se mai amestecă încă 5 minute.
5. Cât timp fierbe supa, se taie bagheta în rondele şi se stropeşte cu uleiul de măsline rămas.
6. Într-o cratiţă teflonată se pun la prăjit, la foc mediu, mici porţii de parmezan ras, peste care se pune câte o felie de baghetă stropită cu ulei de măsline. Se apasă uşor cu o spatulă pe fiecare felie, pentru ca parmezanul să se lipească de pâine şi când marginile se fac maronii se întoarce felia pe cealaltă parte.