Supă de gutui
Vremea rece te duce cu gândul la un bol aburind de supă delicioasă? Foloseşte gutuile, vedetele sezonului, pentru a prepara o reţetă aromată care să te încălzească în zilele mohorâte.
2 gutui decojite şi tocate mărunt, 5 linguri ulei de măsline, 2 cepe medii, tocate, 5 căţei de usturoi tocaţi, 4 beţe de ţelină tocate, 2 cartofi făinoşi tocaţi, 300 gr. smântână sau iaurt din lapte integral, 1 fir de praz fără frunze, tocat, 1 litru supă de pui sau de legume, 2 ardei iuţi roşii, tocaţi.
1. Într-o tigaie încăpătoare încinge uleiul şi adaugă ceapa, 4 căţei de usturoi tocaţi (păstrează unul pentru servit), prazul şi ţelina. Găteşte-le la foc mediu până se înmoaie.
2. Adaugă cartofii şi gutuile, lasă pe foc încă 3 minute, după care adaugă supa de pui sau legume. Dă în clocot, după care lasă amestecul să fiarbă încă 10 minute, până când gutuia şi cartofii se înmoaie suficient.
3. Adaugă smântâna sau iaurtul şi amestecă, după care o poţi transforma în supă cremă sau servi ca atare.
4. Pentru un efect deosebit, într-o tigaie separată, topeşte 80 grame de unt, adaugă ardeiul iute feliat subţire şi usturoiul tocat, iar când începe să se formeze o spumă, dă-l de pe foc. Serveşte supa în boluri, presărată cu unt topit aromat cu ardei iute şi usturoi.