Tartă cu cremă de lămâie şi bezea
Vrei să te răsfeţi cu un desert fresh? Gabriela Simion, fost concurent Masterchef, îţi recomandă să încerci tarta cu cremă de lămâie şi bezea.
Blat: 180 g făină 000, 100 g unt nesărat rece, un gălbenuş de ou, o linguriţă de zahăr tos, o linguriţă de coajă de lămâie, o linguriţă de apă rece.
Crema de lămâie: 100 g zahăr tos, un pliculeţ de zahăr vanilinat, coaja de la două lămâi, zeama de la trei lămâi, 100 g unt nesărat, 100 ml apă, 2 linguriţe de amidon, 5 gălbenuşuri de ou.
Bezea: 5 albuşuri de ou, 250 g zahăr pudră, o linguriţă zeamă de lămâie, un praf de sare. Decor: 150 g fructe de pădure.
BLAT
1. Lasă toate ingredientele la temperatura camerei pentru 15 minute.
2. În robotul de bucătărie cu lame amestecă ingredientele pentru blat, până obţii o compoziţie omogenă. Aluatul trebuie să fie compact, neted şi să nu se lipească de mâini. Formează o bilă din aluat, acoper-o cu folie alimentare şi las-o la frigider pentru 30 minute.
3. După cele 30 minute, scoate aluatul din frigider şi ia 2 bucăti de pergament (suficient de mari cât să acopere forma tartei), pune aluatul între ele cu foarte puţină făină. Cu mâna presează foaia de pergament de deasupra.
4. Foloseste sucitorul peste pergament până ce foaia de aluat ajunge la dimensiunea dorită. Pune foaia de aluat în forma tapetata cu unt în prealabil şi presează bine pe margine. Excesul de aluat ce depaşeşte forma este tăiat. Se fac găuri pe fundul blatului cu vârful unei furculiţe şi adaugă hârtie de copt peste blat, adaugă boabe de fasole deasupra hârtiei de copt cât să acopere toată suprafaţa.
5. Introdu forma în cuptorul preîncălzit 15 minute la 180 grade C şi coace pentru 15 minute după care scoate hârtia şi boabele de fasole. Reintrodu la cuptor pentru înca 5 minute sau până când blatul devine rumeniu.
CREMA DE LĂMÂIE
1. Într-o oala de mărime medie amestecă apa, zahărul tos şi pe cel vanilinat, coaja şi zeama de lămâie, untul şi amidonul până devin o pastă compactă, dar nu lăsa să fiarbă.
2. Da la o parte de pe foc şi încorporează gălbenuşurile unul câte unul până la omogenizarea completă a cremei.
BEZEA
1. Bate cele 5 albusuri cu un praf de sare şi zeama de lămâie până amestecul devine compact. Încorporează zahărul praf şi cel vanilat şi bate minim 10 minute până ce toată compoziţia devine lucioasă.
MONTAJUL TARTEI
1. Peste blatul de tartă adaugă crema de lămâie şi bezeaua, între straturi poţi să pui fructe de pădure (efect vizual ridicat când tai o porţie).
Sursa: http://gabrielasimion.com/ Articolul anterior Muşchi crocant de porc cu unt de lămâie Articolul următor Salată de vară