Tortul îngerilor
Un desert pe cât de simplu pe atât de gustos și lejer, provenit din bucătăria americană.
120 g făină, 200g zahăr, 8 albușuri mari, 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu, 1/8 linguriță sare, 55 g zahăr pudră, 1/2 linguriță esență vanilie, frișcă, fructe de pădure
1. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius și se cern zahărul și făină de două ori.
2. Se bat albușurile cu bicarbonatul și sarea până devin spumoase, apoi se adaugă treptat zahărul pudră și se bate în continuare până când se formează vârfuri ce rămân în sus când este ridicată o cantitate oarecare de spumă, apoi se adaugă esența de vanilie.
3. Se cerne în două tranșe făină peste albușurile bătute, pentru a se distribui uniform, după care se amestecă ușor cu o spatulă și se întinde compoziția într-o formă rotundă, de tort, neunsă, și se dă la cuptor timp de 30-35 de minute, până când revine la forma inițială dacă este apăsată ușor, dar a nu se deschide cuptorul mai devreme de 25 de minute.
4. Se scoate forma din cuptor și se întoarce invers, pentru a se răci mai bine, dar nu se scoate tortul din formă înainte de a se răci complet, pentru că altfel se rupe.
Tips: Acest blat de tort mai gros, care la final va arăta precum un fel de pandișpan, se servește cu frișcă și fructe de pădure și poate fi păstrat la temperatura camerei timp de 3 zile dacă este bine acoperit.