Unii dintre adepții acestei diete își încep ziua cu un mare suc natural de portocale, alții își fac un smoothie din fructe congelate, iar alții doar își taie fructele pe o farfurie și le amestecă cu nuci. Unii consumă doar fructe organice în stare naturală, pe când alții introduc în regimul lor chiar și fructe confiate sau legume cu fructe verzi, cereale și alte alimente vegane sau vegetariene, însă nutriționiștii consideră dieta cu fructe una fadă, care poate provoca dezechilibre în organism din cauza că multe alte alimente sunt excluse, dar iată cu ce te vei confrunta dacă alegi să urmezi o astfel de dietă:
1. Vei ronțăi toată ziua
Mulți dintre cei care adoptă această dietă mănâncă ceva toată ziua și nu țin cont neapărat de cele 3 mese principale pe zi și 2 gustări. Acest lucru se întâmplă deoarece caloriile se absorb mult mai repede decât din alte alimente.
2. Balonare
Fibrele în combinație cu fructoza provoacă balonare, mai ales dacă te numeri printre cei care au probleme în a digera o cantitate mai mare de zahăr natural. Acest lucru provoacă disconfort abdominal și chiar diaree.
3. Încorporarea grăsimilor
O dietă echilibrată conține grăsimi, proteine și carbohidrați, dar fructele sunt compuse în mare parte doar din carbohidrați, iar cei care țin această dietă trebuie să-și extragă grăsimile din avocado, nuci și semințe, care au și acizi grași esențiali, printre care omega-3.
4. Proteinele
Când mănânci predominant fructe este greu să-ți extragi necesarul de proteine, deci e necesar ca la un moment dat să incluzi și ouă, fasole sau chiar câte o friptură ocazională. În plus, ai nevoie de amino acizi, componentă principală a proteinelor, pentru că astfel ți se refac mușchii, organele, pielea, sângele și diverși hormoni. Ține minte că fructele, deși sunt o sursă importantă de vitamine, printre care vitamina C, ele nu reprezintă și surse de proteine.
5. Ia în considerare suplimentele
Fructele conțin fibre, vitamine și antioxidanți, dar le lipsesc fierul, proteinele, vitamina D, calciul, zincul și complexul de vitamine B, deci chiar dacă nu-ți place să iei pastile, ar trebui să discuiți cu un medic despre alternativele tale.
6. Adaptarea dietei
Experții sunt de părere că ar trebui să ai o dietă echilibrată pentru a putea rămâne sănătoasă, acest lucru incluzând mai multe plante și mai puțină carne, dar nu e nevoie să te limitezi doar la fructe. Umple-ți farfuria cu legume, fructe, cereale, nuci și semințe, pentru a beneficia de toate avantajele oferite de produsele naturale.
7. Semne că această dietă îți afectează sănătatea
Dieta pe bază de fructe este una grea și se pretează doar anumitor persoane. În acest sens, dacă ți-e foame tot timpul, este cazul să abandonezi acest plan alimentar, pentru a avea parte de mai multă energie și a evita confuzia, căderea părului, pierderea mușchilor sau îngrășarea.
8. Cum să aplici corect o dietă cu fructe
Dacă nu știi exact cum să aplici o astfel de dietă sau nu ești convinsă că ți-ar face bine, adresează-te unui nutriționist și vorbiți despre care este scopul tău de sănătate și la ce greutate vrei să ajungi, dar și ceea ce-ți place să mănânci cel mai mult. Astfel vei preîntâmpina malnutriția și te vei asigura că ai un regim de viață sănătos.
Tot ce trebuie să știi despre dieta pe bază de fructe
Nici o dietă nu se potrivește tuturor așa că până și cea pe bază de fructe trebuie adaptată conform nevoilor și gusturilor individuale, dar pentru a putea spune că ții această dietă trebuie ca ceea ce mănânci să fie în proporție de 75% format din fructe.