Brigitte Zeitlin, specialist în nutriţie, împreună cu Ruvini Wijetilaka, MD, oferă celor dornici să adopte un stil de viaţă mai sănătos 5 reguli de aur atunci când vrei să îţi îmbunătăţeşti obiceiurile alimentare.
1. Ingredientele simple, integrale, sunt mai bune
Specialiştii recomandă să consumi alimente simple, cu ingrediente pe care le poţi pronunţa şi pe care tu şi organismul tău le cunoaşteţi foarte bine. Ideal ar fi să nu consumi alimente ambalate, ci mai degrabă să prepari tu, cu ajutorul unor ingrediente nerafinate, neprocesate, fără aditivi.
2. Legumele şi fructele au prioritate
Doctorii recomandă cel puţin două ceşti şi jumătate de legume pe zi şi până la două ceşti de fructe pe zi pentru un aport ideal de fibre, antioxidanti, vitamine si minerale.
Pentru a-ţi fi mai uşor să le integrezi în alimentaţia zilnică, dacă eşti genul care mănâncă rar fructe şi legume, încearcă să triplezi cantitatea consumată. Asta înseamnă că dacă mâncai legume o dată pe săptămână, încearcă să faci asta măcar de trei ori la o primă încercare, iar apoi să creşti aportul treptat.
3. Mâncarea trebuie să aducă bucurie
Ar trebui să mănânci ce îţi place şi ce vrei să mănânci. Este important să nu te forţezi să mănânci rucola, de exemplu, dacă nu îţi place absolut deloc. În schimb, concentrează pe a face alegeri sănătoase care să îţi aducă şi plăcerea de a mânca, fără a adăuga stres suplimentar în existenţa de zi cu zi, pentru că altfel, şansele de a te ţine de regim sunt minime.
4. Fă-ţi un plan pe care să îl poţi respecta
Dacă sună mai degrabă a pedeapsă decât a schimbare în bine, mai bine alegi altceva. Gândeşte-te dacă te poţi ţine de acest plan când ieşi cu prietenii sau când călătoreşti. Vei putea să găseşti alternativele de care ai nevoie la ordinea zilei? Dacă nu, va trebui să depui un efort considerabil pentru a respecta regimul şi vei avea enorm de multe scuze pentru a călca strâmb.
5. Bea mai multă apă
Acest sfat este echivalentul în nutriţie a recomandării dermatologilor de a te da mereu cu cremă de protectie solară. Hidratarea ajută şi în lupta cu stresul, te ajută şi când vrei să îţi ţii senzaţia de foame sub control. Când eşti deshidratat, organismul trimite semnale că ţi-ar fi foame. Aşadar, când ceri mai multă mâncare, gândeşte-te dacă nu cumva ţi-e, de fapt, sete!