La începutul documentarului „Game Changers”, difizat de Netflix, apar mai mulți experți care demontează anumite mituri alimentare despre dietele bazate pe plante și se pune accentul pe faptul că:
- Proteinele nu-ți oferă energie pentru exercițiile de rezistență, dar sunt utile pentru construirea mușchilor.
- Dietele vegane pot fi pline de proteine.
- Poți extrage proteine de calitate superioară din plante.
Mituri false
1. Cu toate acestea, pentru a-ți extrage proteinele necesare, vei avea nevoie de mai multe alimente vegetale decât animale și acest lucru este în regulă atâta timp cât ești ciclist sau maratonist, deoarece consumi multe calorii. Dacă ai nevoie de un aport caloric mai mic pentru că vrei să slăbești sau ești atlet de performanță, vei avea însă nevoie de un echilibru mai bun între proteine și calorii, ceea ce necesită consumarea de pudră proteică. De exemplu, 1 cană de linte fiartă conține 18 grame de proteine, adică la fel ca 3 ouă mari fierte, dar 85 g carne de vită are 22 g de proteine, pe când un sandviș cu unt de arahide doar 15 grame de proteine. Nu există însă dovezi clare că dietele vegane ar fi sau nu mai bune pentru atleți decât o dietă omnivoră.
2. Un alt mit în care nu trebuie să mai crezi este că oamenii au fost făcuți pentru a mânca doar fructe și legume, nu și carne. Explicația acestuia este că deși avem un tract digestiv mai lung decât carnivorii, dar el este totuși mai scurt decât al erbivorilor. În plus, chiar dacă avem dinți care nu seamănă cu ai carnivorilor, aceștia sunt diferiți și de cei ai erbivorilor.
3. O dietă vegană transformă un atlet bun într-unul grozav. Dacă un sportiv trece de la a mânca foarte mult fast-food la a mânca fructe și legume proaspete, rezultatele lui vor fi îmbunătățite, dar dacă ai suficientă voință pentru a-ți schimbi dieta, probabil că vei face multe schimbări și în rutina de antrenament, deci nu știi exact ce anume este responsabil de rezultatele mai bune. În plus, sportivii care declară cum meniul le-a fortifiat trupul, uită de multe ori să menționeze pudra proteică.
Adevăr verificat
Fiecare are dreptul să mănânce orice, oricând și persoane de orice vârstă pot fi foarte puternice, deci carnea nu este rezervată doar bărbaților și nu te face să pari mai masculină. Prin urmare, stereotipul conform căruia bărbații adevărați trebuie să consume carne, nu verzituri, nu are nici o bază. De exemplu, Arnold Schwarzenegger nu s-a temut niciodată să comande o salată la restaurant sau să recunoască faptul că în anumite perioade ale vieții sale a abordat o dietă vegetariană.