Aceste fructe uscate nu mai sunt consumate doar ca desert sau gustare ci poți cumpăra sirop de curmale, sosuri, dresinguri și fructele în sine, pentru a le adăuga în diverse preparate, deoarece sunt în mod natural dulci. De pe urma consumului lor beneficiezi și de antioxidanți și minerale care-ți susțin oasele, precum calciu, magneziu și potasiu, esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a celulelor. În plus, curmalele sunt bogate în fibre, care duc la absorbția mai lentă a zahărului în sânge, astfel încât glicemia nu este ridicată la fel de mult precum în cazul consumului de zahăr alb rafinat sau sirop normal, lucru ce te împiedică să simți acel imbold temporar de energie, care se duce foarte repede și te lasă apoi sleită de puteri.
Așadar, dacă poftești la ceva dulce, dar vrei să fie mai nutritiv decât un fursec, curmalele sunt opțiunea perfectă, însă trebuie să fii atentă la cantități și să consumi doar una sau două pe zi, deoarece o curmală conține în medie 70 de calorii, 16 grame de zahăr și doar 2 grame de fibre. Pe de altă parte, siropul de curmale nu este la fel ca fructul în sine, fiind procesat la fel de mult ca alte zaharuri și lipsindu-i fibrele, însă valorile nutriționale diferă în funcție de marcă. În schimb, atât fructele cât și siropul conțin minerale precum calciu, potasiu și magneziu, însă doar în cantități mici, nefiind considerate surse de încredere.
În concluzie, o curmală oferă cam același număr de calorii, carbohidrați și zaharuri precum o linguriță de zahăr, dar are și fibre și minerale, fiind alegerea cea mai bună cu care să-ți îndulcești smoothie-urile.
Vezi cât de bune sunt curmalele pe post de îndulcitor
Cum multă lume încearcă să elimine zahărul din alimentație, a apărut dezbaterea care este cel mai bun înlocuitor. Deși îndulcitorii clasici, precum agave, zahărul de cocos, siropul de arțar și stevia sunt încă printre preferate, curmalele câștigă și ele teren.