S-a dovedit recent că aceste stereotipuri ale corpului perfect cauzează probleme cu stima de sine și un studiu realizat de Dr. Jean-Luc Jucker, de la University of Neuchâtel, din Elveția, arată că percepția oamenilor despre propriul trup s-a schimbat după numai 15 minute de privit la fotografii preluate din mass-media. Studiul a avut loc în sate mici din Nicaragua, unde cei mai mulți oameni nu au nici măcar acces la electricitate și participanții știau foarte puține lucruri despre idealurile feminine din lumea modernă, însă cei mai mulți dintre ei se uitaseră deja la un televizor când fuseseră în vizitarea orașelor învecinate.
La studiul respectiv au participat 80 de persoane care s-au oferit voluntar și aveau vârste cuprinse între 16-78 de ani. În primă fază, li s-a cerut acestora să creeze pe calculator corpul feminin ideal, care corespundea unui Indice de Masă Corporală între 15-40, iar după ce au creat patru corpuri ideale cercetătorii le-au arătat mai multe cataloage de modă. Jumătate dintre săteni au privit femei slabe, cu măsuri britanice de 4 sau 6 și cealaltă jumătate a primit poze cu modele XL, care purtau mărimile 16-18. Fotomodelele aveau vârste variate, naționalități diferite și haine de mai multe modele, culori și materiale, aceste caracteristici fiind reprezentate în mod egal în ambele grupuri. Fotografiile au fost prezentate câte două și localnicii trebuia s-o aleagă pe cea mai frumoasă. După ce au privit la aceste fotografii, ei au trebuit să recreeze pe calculator forma unei femei ideale și rezultatele au fost complet diferite de prima oară.
Prin urmare, cei care au văzut fotografii cu femei slabe au desenat corpuri mai subțiri, iar cei care au văzut pozele cu femei peste o anumită greutate au accentuat formele modelelor. În concluzie, după ce au văzut doar o mică selecție de imagini din mass-media, percepția oamenilor s-a modificat în favoarea celor pe care tocmai le vizionaseră.
Acest studiu oferă o nouă perspectivă, care ușurează înțelegerea manipulării ce are loc constant în publicațiile glosy și trezește un semnal de alarmă în lumea modei, care ar trebui să prezinte mai multe modele cu siluete medii, care să reprezinte în mod egal persoane de toate dimensiunile și naționalitățile.
Vezi ce efect au asupra ta pozele cu femei slabe
Din ce în ce mai multe femei au probleme cu stima de sine și este un fenomen normal dacă stăm să ne gândim că peste tot apar numai poze cu femeie slabe, care pe deasupra mai sunt și retușate, pentru a prezenta standarde de frumusețe nerealiste.