Conform unui studiu recent realizat, 22% dintre persoane își întâlnesc jumătatea la locul de muncă, 13% online, 18% prin intermediul prietenilor comuni și doar 10% în timpul unei ieșiri în oraș. Din această statistică s-a tras concluzia că dacă lucrezi într-un birou ai ocazia să cunoști mult mai bine pe cineva decât pe un site de socializare, deoarece poți vedea cum reacționează într-o situație de criză, poți afla ce efect are presiunea asupra cuiva și poți interacționa cu oameni cam de același calibru cu tine. Devine astfel ușor să împărtășești informații personale cu cineva în timpul pauzelor de masă sau la o petrecere de firmă. În timp ce multă lume crede că munca și dragostea nu trebuie amestecate, majoritatea celor chestionați au spus că ar fi dispuși să iasă în oraș cu un coleg de muncă.
Monogamia s-ar putea să nu fie cea mai bună variantă pentru relația ta
În ciuda faptului că majoritatea celor chestionați au răspuns pozitiv unei întâlniri cu colegii de muncă, 76% dintre ei și-ar ține aceste aventuri secrete, din cauza concepției conform căreia n-ar trebui să ai legături personale cu colegii, ca în cazul unei despărțiri să nu se creeze o dramă cu efect asupra volumului sau cantității de lucru. Un alt motiv ar fi acela că dacă relația nu funcționează, ea și-ar pune amprenta asupra ambilor parteneri. În schimb, 60% dintre participanții la studiu au spus că ar resimți o presiune profesională mai mare dacă ar fi implicați într-o relație amoroasă cu cineva de la muncă și 51% au declarat că și-ar face griji în privința bârfelor și a zvonurilor răspândite.
1 din 3 persoane a mai menționat că a fost anterior judecată de colegi pentru relațiile pe care le are, 1 din 6 persoane a aflat că ceilalți colegi râdeau pe seama ei, în timp ce doar 1 din 10 persoane s-a simțit discriminată. Studiul de față a subliniat și faptul că femeile în posturi inferioare, care se întâlnesc cu manageri au mai multe șanse de promovare decât omologii lor bărbați, primind astfel bonusuri mai mari și măriri de salariu.
Proximitatea forțează limitele
În ciuda acestori presiuni, relațiile la locul de muncă sunt relativ deschise, deși nu funcționează mereu așa cum ar trebui. În plus, intensitatea creată în relațiile de muncă este asemănătoare cu cea din cazul relațiilor sexuale, ceea ce poate duce la mesaje controversate. În acest sens, sentimentele de atașament și prietenie pot cauza confuzii și unul sau chiar ambii colegi să se trezească atras sexual de celălalt.
Ideea principală este că cu cât petreci mai mult timp alături de cineva cu atât granițele sunt mai laxe și când amândouă persoanele implicate sunt neatente, cineva va vedea relația ca mai mult decât doar platonică, astfel încât un coleg să se simtă brusc mai important decât este de fapt.
Puterea pare sexy
Oamenii sunt atrași de putere și din punct de vedere psihologic bărbații sunt la fel de atrași de femei puternice precum sunt femeile de bărbații care dețin funcții de conducere, lucru ce poate fi pus și pe baza diferenței de vârstă.
Vezi ce te face să te îndrăgostești de un coleg
În medie, îți trebuie în jur de 200 ore ca să devii prieten bun cu cineva, deci nu e de mirare dacă cineva cu un loc de muncă de 8-9 ore pe zi ajunge să se îndrăgostească de un coleg, întrucât specialiștii sunt de părere că un adult petrece minim 1680 de ore la birou, deci timpul alături de colegi este mai îndelungat față de cel petrecut cu oricine altcineva.