În ciuda așteptărilor, într-un studiu publicat în această primăvară, s-a descoperit că adolescenții care folosesc Internetul mai mult de câteva ore pe zi, nu sunt de fapt atât de expuși schimbărilor mentale precum se credea. Cu privire la acest lucru, Ann DeSmet, cercetător în departamentul de mișcare și sport din cadrul Ghent University din Belgia a declarat: „Utilizarea rețelelor de socializare trebuie totuți să se facă cu precauție, iar adolescenții să fie încurajați să facă mai mult sport și să doarmă mai mult și mai bine, pentru a putea face față injuriilor din online.”
Cu toate acestea, într-un studiu mai recent, publicat în „Lancet Child and Adolescent Health Journal” s-au luat în considerare mai mulți factori colectați de la peste 12000 de tineri cu vârste cuprinse între 13-14 ani, din 900 de școli din Anglia, apoi aceeași au fost din nou chestionați la împlinirea vârstei de 16 ani. Prima oară, ei au răspuns unor întrebări privind frecvența cu care folosesc social-media, ce tipuri de interacțiuni au în online și care este situația lor materială și de sănătate. A doua oară, aceștia au oferit informații despre cum și când folosesc Internetul, de câte ori cineva și-a bătut joc de ei pe rețelele de socializare, dar și câte ore dorm pe noapte și cât de mult sport fac într-o zi și o auto-evaluare a stării de sănătate psihică. Din datele strânse de pe urma studiului efectuat s-a putut trage concluzia că fetele sunt mai afectate de activitatea pe social media față de băieți, din cauza lipsei somnului și a activității fizice.
Dasha Nicholls, co-autoarea studiului și șefa departamentului „Child and Adolescent Mental Health” din cadrul „Imperial College London” a ținut să sublinieze însă faptul că nu platformele de socializare în sine sunt cele cu un efect nociv asupra tinerilor ci mai degrabă folosirea masivă a Internetului. Conform BUSTLE, concluziile acestui studiu, mai ales cele privind diferențele dintre sexe, rămân în continuare sub semnul întrebării, deoarece oricum, într-un studiu publicat în anul 2016 în „BMC Public Health Journal” s-a putut vedea că la nivel global, din punct de vedere general, femeile au o stare fizică și psihică mai precară decât bărbații, indiferent cu ce s-ar ocupa. Aceeași concluzie a fost trasă și în urma unui studiu din 2005, publicat în „Sex Roles Journal”, care a raportat că bărbații sunt mai puțin deprimați decât femeile. Aceste idei au existat cu mult înainte să se facă studii de specialitate, de aceea nici nu este surprinzător faptul că la un studiu din 2017, publicat în „Family Medicine and Primary Care Journal”, a reieșit că bărbații consideră depresia un lucru feminin.
Cu toate acestea, băieții sunt învățați în continuare să-și exprime durerea prin furie și femeile prin tristețe, cei dintâi ascunzându-și adevăratele sentimente, ceea ce duce la concepția că băieții sunt cei care își bat mai mult joc de fete în online și nu numai. Astfel, pentru că studiile au fost bazate pe autoevaluare, apare întrebarea dacă nu cumva cei care au răspuns la întrebări s-au eschivat de fapt și au încercat să-și acopere gândurile și sentimentele, ceea ce ar vicia de fapt rezultatele studiilor. Ideea principală este că în loc de interzicea rețelelor de socializare, trebuie mai degrabă promovat un comportament pozitiv și încurajată exprimarea liberă, pentru a preveni probleme de natură psihică.
Vezi pe cine afectează cel mai mult social media
S-ar putea să fi observat cum uneori când stai pe Internet ți se schimbă starea de spirit din cauza a ceea ce vezi sau citești, dar pentru multă lume, influența social media este foarte subtilă, iar cercetările au arătat că utilizarea frecventă, timp îndelungat, a rețelelor de socializare declanșează o serie de probleme psihice precum depresie, anxietate și comportament suicidal în rândul tinerilor.